Foto: Ulla Åström

Rätt diagnos och behandling har gjort stor skillnad för Stig

Det här är Stigs patientberättelse, där han blivit intervjuad i oktober 2020 av Maria Wallin Wållberg, VD på Likvor AB. Stig är 76 år och är bosatt i Luleå.

Jag har en bakgrund som yrkesmålare och fotbollsspelare och ”nickspecialist”. Därför har min nacke varit speciellt utsatt och problematisk. Men det som hände 2017 hade jag inte varit med om tidigare, jag föll från cykeln vilket jag inte tänkte så mycket mer på, just då. Men det skedde sedan vid flertalet tillfällen samt att min fru upptäckte att jag hade svårt att hitta av stolen när jag skulle sätta mig. Jag föll ned på golvet och min fru fick inte alltid upp mig utan behövde ringa på hjälp från vår son, det var som om min koordination inte fungerade. Min balans blev allt sämre och till slut sökte jag hjälp på vårdcentralen då tanken kom om att det kunde vara demens, t ex Alzheimers.

På Bergnäsets vårdcentral blev jag så väl mottagen av Dr Bellander. Han lät mig göra tester som att rita, gå i en korridor och testade min balans. Sedan skickade han en remiss till Sunderbyn för att jag skulle få göra en röntgen. Men de hittade inget fel på mig. Jag och frun funderade på vad det då kunde bero på att jag hade så dålig balans.

Jag tappade balansen, koordinationen, var inkontinent och hade mycket huvudvärk men tack vare min lyhörda läkare på vårdcentralen fick jag träffa rätt specialistläkare som kunde ställa diagnosen NPH och jag fick göra en operation som gjort att jag är symptomfri! Jag är så tacksam!

Jag har som målare jobbat med starka lösningsmedel så vi funderade på om det var boven i dramat som kanske påverkade min balans. Gradvis så gjorde jag färre saker som jag annars tyckte var roligt och naturligt som att köra bil, fixa hemma då jag alltid varit händig. Nu kände jag mig klumpig och min fru märkte att jag blev deprimerad också och hade inte samma ork som tidigare. 

År 2018, i samband med att vi flyttade från vårt hus sedan 50 år, fick jag problem med inkontinens. Hade också mycket huvudvärk samt att min balans var så dålig att jag mådde illa, så då gick jag tillbaka till vårdcentralen. Min doktor skickade då en remiss till Umeå för att se om jag kunde få en så kallad shunt, ett dränage från hjärnan. I Umeå fick jag göra flera tester som gång- och balanstest på tid, psykologiskt test och en undersökning där man testade om jag kunde bli bättre av en shuntoperation. Det kunde jag! så den 23 januari 2020 fick jag en shunt inopererad som leder den extra vätskan som fanns i min hjärna ned till buken.

Jag blev filmad både före och efter operationen och filmen visar vilken stor skillnad det är på min gång och balans. Nu går jag spikrakt och har bra balans och inga problem med inkontinens. Corona pandemin kom emellan så jag kunde inte göra en efterkontroll som det först var planerat, den gjorde jag först nu i september 2020. Jag hade mycket huvudvärk som höll i sig från operationen i januari fram till att jag gjorde efterkontrollen av shunten med den maskinen, CELDA, som de har i Umeå. Nu mår jag bra förutom att jag får skov av huvudvärk när jag hostar! Mina nackproblem från tidigare yrke har jag kvar men i övrigt mår jag så bra!

Sammanfattningsvis så vill jag rikta ett stort tack till min läkare jag träffade på vårdcentralen som förstod mina problem och kunde skicka mig till rätt ställe för en NPH diagnos och behandling. Att få göra den här shuntoperationen har gjort så stor skillnad för mig.

Mer information

Söker du mer information, vägledning eller stöd, så besök gärna den Svenska Föreningen Normaltryckshydrocephalus för Patienter och Anhöriga, dess amerikanska motsvarighet Hydrocephalus AssociationSvenska Neuroregistret eller din närmaste hälsocentral